Reklama
 
Blog | Petr Staníček

Nejlevnější PC je Mac

Stanul jsem před těžkým problémem. Než si pořídím plánované větší vybavení, musím najít nějaké provizorní řešení svého pracoviště. A po několika dnech pátrání po webu a eshopech se mi ukazuje překvapivé řešení.

Moje práce vyžaduje mít celý den zapnuté PC s Windows s nainstalovaným .NET. Mám na to blboučký notebook, však o něj taky nic moc nechci – jen provozovat firemní instant messenger a několik webových prohlížečů. Veškerou práci dělám vedle na macu. Žádné hifi ani wifi, žádná multimédia, žádné rychlé velké disky, nic takového. Jenže on ten .NET i Explorer jsou pěkní žrouti paměti a výkonu a blbeček to přestává stíhat. A s nástupem IE7 a potřebou VirtualPC, abych mohl provozovat IE6 a IE7 současně (děkuji, Microsofte), je to ještě horší.

Nakonec jsem to vymyslel tak, že ideálním řešením bude koupit nějaké maličké hloupoučké PC (s dostatkem paměti), k tomu samostatné LCD a dataswitch. Tím vyřeším i to, že bych měl k dispozici k macu druhý monitor, který by se mi taky už celkem hodil.

Takže jsem se vypravil do eshopů hledat to malé, levné (a tiché!) PC. Měl jsem představu, že bych si koupil nějakou pitomou šunku tak za 10-15 tisíc – nechci žádné perifirie, grafické ani zvukové karty, žádný multimediální zázrak. Ale ouha, ono se, zdá se, nikde nic podobného nevyskytuje. Když je PC levné, tak je obrovské, když je malé, tak je nadupané a drahé. Jediné, na co jsem narazil a co se mi zdálo ještě jakž takž použitelné, byla platforma mini-ITX, jenže pro tu jsem nenašel hotový stroj. Musel bych nakoupit hromadu součástek a spoustu šroubováků. Nic pro mě.

Reklama

Nakonec jsem (s tipem od kolegy) dospěl k nečekanému řešení. Ideálním PC beze zbytku splňující moje potřeby bude nejspíš mac. Tedy přesněji řečeno MacMini. Za nějakých 18 tisíc můžu mít rychlý, spolehlivý a naprosto tichý stroj (ověřeno v praxi, jeden Mini už tu mám jako server), na který si můžu nainstalovat Windows anebo – ještě lépe – je spouštět díky virtualizaci v okně a mít tak dostupný další alternativní mac do zálohy, což se určitě může hodit. A při své velikosti (asi jako větší futrál na CD) je výrazně menší než to nejmenší barebone PC, co jsem při hledání potkal.

Jinými slovy – zdá se, že nejlepší PC pro mě je mac. Je to ale divné, že?

Takže prosím, honem do toho: pusťte se do mě, argumentujte, přesvědčujte, odkazujte, dejte mi to sežrat. Je tomu tak vždycky, u každé debaty PC vs. Mac, tentokrát se na tu flamewar ale opravdu těším. Ukažte mi, jak se pletu a jaká je nabídka malých, zcela tichých PC za pár tisíc. Rád se poučím a nechám si poradit. S nákupem ještě rozhodnutý nejsem, takže sem s tím. Je-li s čím.