Reklama
 
Blog | Petr Staníček

O tom, co řekl Čunek, cikánské pečeni a hydře devítihlavé

Hydra oné takzvané politické korektnosti natahuje svůj krk už i k nám a nadule kolem sebe seká svými ocelovými čelistmi. Jestli se nenajde nějaký statečný Bajaja, který jí aspoň jednu hlavinku usekne, za chvilku se nad námi všemocně rozkročí a napříště už nikdo neřekneme svobodně ani "auvej".

Je to zvláštní svět, ta západní civilizace. Je prazvláštní především ona americká kultura, pod pláštíkem údajných práv a svobod pro všechny občany uzurpující těm samým všem občanům něco tak elementárního, jako volnost říct normálně a polopatě, co mají na jazyku. Všechno se musí šroubovaně překroutit, natřít na růžovo a opentlit třásničkami a cinglátky, aby se snad nějaký nechtěný výrok nedotkl potenciálního citlivějšího homosexuálního tuleně s nedomrlou ploutvičkou či k smrti neurazil některého mentálně znevýhodněného kavkazského občana s hmotnostním zvýhodněním (dříve tlustého blbého bělocha).

Předseda lidovců a místopředseda vlády ČR Jiří Čunek v jakémsi kontextu poměrně trefně kritizoval politiky a úředníky za jejich mnohdy neúnosnou "pozitivní diskriminaci", o které jako někdejší komunální politik jistě ví své – stejně jako asi každý, kdo měl někdy to potěšení vyskytnout se na úřadě a vidět, jak to vypadá s přidělováním a výplatou všech možných sociálních dávek. Kdyby z toho nebyla taková aféra, raději bych přehlédl blboučké reakce všech, kteří tento poměrně břitký výpad proti některým úředníkům pochopili jako nějaký rasistický výpad proti Romům (či co). Ale copak to jde přehlédnout? Jediným logickým vysvětlením skutečnosti, že poměrně jasný výrok:

"To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na
náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a
řeknou – on je chudák."

proti blbosti a populismu některých politiků je vyložen úplně nesmyslně
i v médiích, je asi to, že ani v těch médiích nejsou někteří schopni myslet jinak než kolenem. Bohužel se to pak týká nás všech a roztáčí se další kolo tanečku Vyvolávání Hydry.

Reklama

Ano, Čunek to řekl ostře a narovinu, ale většina lidí snad ví, že to tak opravdu je. Ta takzvaná "pozitivní diskriminace" jde kvůli populismu a politickým bodům často za hranice únosnosti, ba i zákonosti – lidé spáchavší přestupky i trestné činy nejsou trestáni, dlužníkům jsou hromadně pardonovány obrovské dluhy, lecjakým parazitům neschopným nejen prospět společnosti, ale ani se postarat sami o sebe, je pomáháno nad rámec běžné pomoci jen proto, že jsou to například Romové. To je to, o čem Čunek mluvil, to je to špatné (na tohle téma už jsem zde jednou psal, nechci se k tomu znovu vracet).

Ještě horší však je, pokud se společnost vědomě brání tomu, aby se něco takového mohlo říkat otevřeně a upřímně. Všudypřítomné pokrytectví tak typické pro americkou společnost se zvolna sápe i k nám a snaží se otrávit i naše mezilidské vztahy. Mluvit nepokrytě a narovinu se začíná neslušet, za upřímnost se exkomunikuje, za polopatičnost trestá. Nedávno se několik diskutujících na mém blogu mohlo pominout, že jsem kdysi jednoho evidentně zcela neschopného žadatele odmítl přijmout na poměrně důležité místo ve velké firmě s tím, že "vaši nabídku s díky odmítám, protože vaše intelektuální schopnosti nevyhovují našim potřebám." Upřímnost a otevřenost se přestávají nosit. Naštěstí byli tito komentátoři zatím v menšině, ale co není, může brzy být.

Jestli si nedáme pozor a nezačneme se intenzivně bránit, ta hydra nás sežere. Až jednou vznikne nějaká Komise pro politickou korektnost, bude nebezpečně pozdě. A až nařídí přejmenovat cikánskou pečeni, boty důchodky a zakáže vtipy o blondýnách, budeme ztraceni definitivně. Zaslouženě, dlužno podotknout.


Pozn.: Na závěr malý test (nejen pro novináře) z porozumění psanému textu. Autor v tomto příspěvku:

  1. tvrdí, že Romové jsou zločinci a paraziti
  2. označuje novináře za blbce
  3. protestuje proti tzv. pozitivní diskriminaci
  4. ani jedna z výše uvedených možností není pravdivá